55 190 зрелостници се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български

...
55 190 зрелостници се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български
Коментари Харесай

55 190 зрелостници се явяват днес на матурата по БЕЛ

55 190 зрелостници се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който стартира в 8.00 часа.

Както всяка година, рано тази заран в 5.10 часа сутринта в Министерството на образованието беше генериран изпитният вид. Това става на инцидентен принцип, благодарение на компютър, от над 11 милиона благоприятни условия. Темата, която бе избрана с натискането на едно копче от пристстващ в залата публицист, е номер 24, само че какво се крие зад това число, учениците ще схванат когато стартира изпитът.

Авторът и творбата за 41-ия въпрос ще бъдат оповестени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 учебни заведения, в над 4200 класни стаи, като в нея ще вземат участие 10 100 квестори.

Изпитът стартира в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специфични просветителни потребности има два спомагателни часа.

Децата трябва да се явят в учебните заведения, в които ще поставят матури, 15 минути преди началото на изпита. Трябва да носят документ за идентичност и служебната записка за допускане до изпита, както и да пишат единствено с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия общ брой от 100 точки.

В  8.50 часа, още веднъж в МОН, ще бъде изтеглен изпитният вид /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по чужд текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците по БЕЛ стартира в 10.00 часа и на него се чака да се явят 57 129 възпитаници.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР